Jitrocelový sirup



Jelikož nedůvěřuji Jitrocelovému sirupu na kašel z lekárny, který je dle mého názoru naředěný a předražený, tak si již dva roky připravuji sirup doma na základě babičkovských receptů.
Jelikož se mi včera podařilo ukořistit pár listů ze zahrádky tak se nyní mohu s vámi podělit o recept.
Pro výrobu sirupu  používám Jitrocel kopinatý, i když lze pro sirup použít i jitrocel větší. 


Jitrocelový sirup se používá při onemocnění dýchacích cest, zejména u zahlenění, kašli a plicním astmatu. Má hojivý účinek a zaceluje rány, takže neuškodí potírat rány a odřeniny šťávou z jitrocele.

Recept na Jitrocelový sirup

Suroviny: čerstvé jitrocelové listy, cukr (lepší je hnědý)
Pomůcky: lžíce, zavařovací sklenice

Do sklenice naskládáme postupně vrstvy nakrájených jitrocelových listů a cukru. Necháme uležet tak tři týdny na lince. Poté přes sítko scedíme sirup a ten uchováváme v lednici. Sirup podávat pouze přes den na noc je nevhodný. 
Barva sirupu
A jako bonus jsem zkusila pro vás připravit, jeden list, který můžete použít nejenom jako omalovánku stáhnou si ho můžete zde.


Komentáře

  1. Super. Určitě vyzkouším.
    Jitrocelu máme na zahradě hodně.
    Vydrží do zimy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám jej v lednici celou zimu až do jara kdy je nová várka listů. Podávám jen když je rodinka (včetně manžela) nastydlá a to čajovou lžičku tzn. poloviční dávku než je komerční sirup, je opravdu hustý. Z jedný zavařovací sklenice 700 ml je tak 300 ml. Dávám jenom ráno někdy odpoledne když přijdou děti ze školy. Večer už jim nedávám nic nebo dělám cibulový sirup.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat

Okomentovat