Májové slavnosti - Kunratice u Cvikova - sklárna



Pro druhý sváteční květnový víkend jsem zvolila výlet do Kunratic u Cvikova.  Jedná se o malou obec, která patří do okresu Česká Lípa.  Malá vesnička se nachází 3 km  východně od Cvikova. Již třetím rokem se v této obci pořádají májové slavnosti, které  jsou spojené s výročím sklářské hutě Pačinek Glass.
Celá akce se konala na návsi, které dominuje klasicistní kostel a budova sklárny, která stojí  na místě staré rozpadlé budovy - bývalé konírny.

Na příjezdové cestě do huti byla první ochutnávka sklářského řemesla. Jednalo se  o výrobu skla v mobilní sklářské peci - vlastně foukání skla pod širým nebem.


Na nádvoří byl připraven prodej výrobků ze sklárny. Těžítka, vázy, skleničky na nožce, normální sklenice a jiné neidentifikovatelné lapače prachu. 
Středem dění slavností byla sklárna, kde mistři předváděli nejrůznější kouzla ze sklem. 

Už od mala obdivuji práci sklářů a zejména foukání skla. Vždy jsem si chtěla vyzkoušet vyfouknout něco ze skla. Toto se, k mému překvapení poštěstilo našim holkám. První pokus byla neidentifikovatelná koule a v druhém se holky pokoušely vyrobit delfína a tučňáka :-).


Vedle hutě byla ukázka rytí skla


a práce nad kahanem s odbornou přednáškou o rozdílností technik mezi foukáním skla a tvorbou skleněných výrobků nad kahanem z polotovaru jako jsou figurky, svícny, aroma lampy, sklenice atd.
   

 V podkroví sklářského domečku se nachází galerie. Opravdová díla, až neuvěřitelné co vše se dá ze skla vytvořit.


U okolí sklárny je v duchu celého objektu, co mě zaujalo byla sklářská zahrada.



Na zahradě se nacházela tématická dílnička pro děti - tvorba šperků ze skleněných korálků.


Další fotografie si můžete prohlédnout zde

Podobná akce se už léta koná i v Železném Brodě pod názvem Skleněné městečko





Komentáře