Jak manžel dělal domácí šunku





Recept je vicemene furt stejnej:
Vezmes kilo masa a nakrajis ho na cca 1,5cm kostky. Das do mixeru a zacnes michat (me fungovalo K-cko. Diky flaxam v plecku se mi to na hnetaci hak nabalilo vsechno do jedny koule)
Zacnes pomalu primichavat 25g soli, 1 lzicku praskovyho cukru a 1dl vody. Michas to minimalne 5 minut (ja michal 30 - cim vic, tim lip).
Jo - malem bych na to zapomnel. Z toho kila odeberes hrst a umeles ji - lip se to pak spoji.
Az je to umichany (pusti to takovej slem - bilkovinu, ktera to pak taky spoji, tak to das do misky pod folii a nechas minimalne den (ja nechal 2) v lednici ulezet.
Mezitim koupis rukavy na tlacenku - pozor! - jsou 2 velikosti (ja mel tu mensi) a sezenej "formu" (ja mel pullitry z tlustyho skla - nejlepsi je ten komousskej krygl - je valcovej. Ty moje byly trochu kuzelovy - to je taky OK. Ten tvar se nesmi uzavirat - jinak to nepujde vyndat). Nekdo pouziva i PET lahve - uriznou se pod tim stredovym bombirungem (nebo se pouzijou valcovy) - asi je lepsi neco tlustostennyho - Magnesia?
Za dva dny to rozdelis na cca 0,5kg dily a muzes primichat neco dle libosti. Ja zkousel nakladanej pepr (chce to zelenej - je mekci, nez cernej), olivy, nekdo chtel pouzivat suseny rajcata. a smichas to. Rukavy na jedny strane zauzlujes, vlozis do nadoby a naplnis masem (ja to prubezne pechoval kvedlackou - lepilo to jaxsina). Az je to cca 3-4 cm od okraje nadoby, tak se to zamota a zatoci - neuzluje. Tim padem muze odchazet vzduch. Tretinkovy zavarovacky se naplni vodou a uzavrou vickem - zavazi na vrsek.

Do trouby se da plech s vodou (kdyz neco vytece, aby to nesmrdelo) a predehreje se na 80°C. Vlozi se masiko i se zavazickama a dusi presne 2h.

Pak se to necha volne vychaldnout, vyleje se prebytecna tekutina a vynda ze strivek
Pak se to cely hned sezere, protoze by to hned sezral nato nekdo jinej.
Koreni se v experimentech meze nekladou (paprika, kmin, pepr, bazalka....) ale pak uz to neni ta prava sunka - ale je to zase neco jinyho (a ne spatnyho).
Dokazal bych si predstavit i nejaky mekky orisky (vlasaky), ancovicky atd. Misto cukru se muze dat med.

recept:
Vepřová kýta1,2 kg
Voda100 ml
Cukr1 lžička
Sůl 

25 - 28 g

http://www.wagsoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001
http://hobby.idnes.cz/uvarit-domaci-sunku-bez-ecek-je-jednoduche-jako-facka-krok-za-krokem-1fr-/hobby-domov.aspx?c=A110711_183447_hobby-domov_bma
http://www.recepty.cz/recept/domaci-sunka-1322

Komentáře