Skleněné městečko Železný Brod 2012

V městečku v údolí Jizery, Železném Brodě, se 15. a 16. září konaly sklářské slavnosti s názvem Skleněné městečko. 6. ročník sklářských oslav doprovázelo mnoho akcí.

Ukázka tvorby korálkových šperků
V sobotu se otevřely pro veřejnost prostory Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské, založené v roce 1920. Studenti si připravili pro návštěvníky tvůrčí dílny. Byla možnost si vyzkoušet malovaní a dekorování skla, rytí a také výrobu skleněných šperků. Ateliér Produktového designu ukázal svou počítačovou učebnu s nejmodernějším vybavením, včetně vizualizace a ukázky práce 3D tisku.

Design skla - malování a pískování skla
Zajímavá byla i návštěva školní sklářské huti, kde si studenti připravili ukázku vyfukování a tvarování skla z roztavené skloviny. Hosté si sami mohli vyzkoušet vyfouknout skleněnou kouli za vydatné pomoci zkušeného skláře.
Školní sklářská huť
Škola dala také k dispozici své prostory k prezentaci a prodeji produktů výrobců z železnobrodského regionu. Bylo možnost zhlédnout různorodost výroby ze skla od tvarování a výroby skla, přes výrobu skleněné bižuterie, výrobu skleněných figurek, vinutých perlí až po výrobu užitkového a technického skla.
Tvarování technického skla
Produktový design - 3D tisk
Oslavy dále pokračovaly v centru města. Na náměstí byla prezentace sklářských firem a drobných živnostníků. Byly zde připraveny ukázky výroby skleněných foukaných ozdob nad kahanem, rytí skla, ale i foukání skla v mobilní peci.
Ukázka rytí skla
Akci doprovázel i řemeslný trh s různými rukodělnými výrobky nejenom ze skla (mozaika, keramika, patchwork, prodej bižuterie z Fima i z korálků, výrobky ze dřeva, organzové brože ad.).
Řemeslný trh
Další součástí programu byla výstava prací k sympoziu s názvem Letní sklářská dílna 2012 na téma prostřený stůl. V městském muzeu, které dokumentuje vývoj skla po technologické, ale i historické stránce, se konaly komentované prohlídky.
Tvarování technického skla - Moře
Celá akce pod záštitou města Železný Brod se mi líbila. A velmi se těším na další ročníky.

Další fotografie zde.

Komentáře